Sperlingsholms gods

Case
Sperlingsholms gods
Projekt

Utveckling av solpark med en kapacitet på 6,5 MW.

Bakgrund

Företag med energihistoria utvidgar med solenergi på eget gods.

Circumflex bidrag

Oberoende projektledning, samordning och hantering av projektprocesser.

Resultat

Solparken är ready-to-build. Det finns potential för ytterligare utvidgning upp till 60 MW, dock är det elnätet som sätter begränsningarna.

På Sperlingsholms gods har energiproduktion varit en del av verksamheten sedan början av 1900-talet. Då byggde nuvarande ägarens farfarsfar ett vattenkraftverk på ägorna – ett vattenkraftverk som 120 år senare fortfarande är i bruk och förser delar av Halland med förnybar energi.

Under åren som gått har man även investerat i vindkraft och ännu ett vattenkraftverk. Med ett såpass etablerat intresse för hållbar energi var tanken på en solpark inte särskilt långt bort. Familjeföretaget började med att installera solpaneler på gårdens olika tak för att lära sig om solenergi, och tog därefter kontakt med olika aktörer för att göra förstudier för storskaliga solparker på ägorna.

En av dessa parker är nu på väg att bli verklighet, med en kapacitet på 6,5 MW och en beräknad produktion på 7 miljoner kWh årligen.

Som oberoende partner har Circumflex agerat projektledare, från att hantera tillstånd och samordna mellan olika parter, till att försäkra att alla små men viktiga detaljer i projektplaneringen hanteras korrekt.

Medan det nuvarande projektet är byggklart finns det både tankar och förberedelser för ytterligare expansion av solparker på godset. Här finns potential för upp till 60 MW, dock är det i dagsläget elnätets begränsningar som sätter ett tak för produktionen och kapaciteten.

Circumflex har varit tillgängliga och flexibla genom hela projektet – och inte minst väldigt tillmötesgående mot alla olika inblandade parter.

Carl Kuylenstierna, vd för Sperlingsholms Gods Aktiebolag

Kontakta oss

Hur kan vi hjälpa dig? Fyll i formuläret så hör vi av oss.

Tack, vi kontaktar dig inom kort och bokar in ett möte.
Något blev fel. Kontrollera fälten igen.

Eller mejla oss på info@circumflex.se