Familjegård vid Vänern

Case
Familjegård vid Vänern
Projekt

Omvandling av betesmark till solpark på 2,6 hektar i Värmland.

Bakgrund

Oanvänd mark får nytt liv som en källa för förnybar energi och ökad inkomst.

Circumflex bidrag

Samordnade projektet, från förstudie till hantering av tillståndsprocesser och myndighetskontakter, hela vägen till ready-to-build.

Resultat

Trots storleksanpassning från 6 till 2,6 hektar är projektet redo att bidra med betydande mängder förnybar energi.

På slättbygden norr om Vänern i Värmland är en del av en familjegård på väg att förvandlas från enkel betesmark till solpark. Men vägen hit har varit allt annat än spikrak; femton år tidigare gick markägarna i lag med andra markägare i trakten för att bygga vindkraftverk där, men fick nej från både myndigheter och kraftbolag.

Efter de grusade planerna på vindkraft började markägarna istället undersöka potentialen i att odla hybridasp, virket som används för att tillverka tändstickor. Men tanken om förnybar energi släppte aldrig helt, och när en av de markägande bröderna under tidigt 2020-tal kom i kontakt med Circumflex bestämde man sig för att satsa på solenergi.

Den här gången fick projektet luft under vingarna, även om begränsningar i elnätet tvingade fram justeringar av solparkens yta. Ambitionen var en solpark på 6 hektar, men eftersom det är så trångt i elnätet landade man i slutändan på en byggklar solpark på 2,6 hektar.

Trots nedskalandet ser markägarna nu fram emot att kunna täcka gårdens egna energikostnader med intäkterna från arrendet på den förädlade marken.

I det förberedande arbetet av solparken hanterade Circumflex allt från markvalidering till tillståndsprocesser. Circumflex skötte kontakten med myndigheter och samordnade alla nödvändiga steg på vägen. Samtidigt var det A och O att vara lyhörda och ha god kommunikation med markägarna under hela projektets gång.

Den gamla betesmarken är nu på väg att bli byggklar solpark, snart redo att bidra till regionens förnybara energiförsörjning.

Jag har verkligen uppskattat att kunna diskutera fram saker tillsammans med Circumflex. Att de har låtit oss vara så delaktiga som vi har velat, varken mer eller mindre, genom hela processen.

Mikael Hedberg, markägare

Kontakta oss

Hur kan vi hjälpa dig? Fyll i formuläret så hör vi av oss.

Tack, vi kontaktar dig inom kort och bokar in ett möte.
Något blev fel. Kontrollera fälten igen.

Eller mejla oss på info@circumflex.se